Kelan hoitotuki eläkkeensaajalle

Hoitotuki

Eläkettä saavan hoitotuki on tarkoitettu tukemaan pitkäaikaisesti sairaan tai vammaisen selviytymistä jokapäiväisessä elämässä. Tuen saaminen edellyttää, että asut Suomessa ja saat joko Suomesta tai ulkomailta:

 • Vanhuuseläkettä tai varhennettua vanhuuseläkettä kansaneläkkeenä tai työeläkkeenä
 • Työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea
 • Täyteen työkyvyttömyyteen perustuvan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen, liikennevakuutuksen, sotilasvammalain tai sotilastapaturmalain mukaista jatkuvaa eläkettä tai korvausta
 • Tai vastaavia etuuksia ulkomailta.

​Voit saada hoitotukea, jos toimintakykysi arvioidaan olevan sairauden tai vammaisuuden vuoksi heikentynyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan. Toimintakyvyn katsotaan olevan heikentynyt, kun sairaus tai vamma heikentää kykyä:

 • Huolehtia itsestään (esim. peseytyä tai pukeutua)
 • Tehdä välttämättömiä kotitaloustöitä tai
 • Asioida kodin ulkopuolella.

Lisäksi sairauden tai vamman pitää aiheuttaa sinulle säännöllistä:

 • Avuntarvetta
 • Ohjauksen tai valvonnan tarvetta tai
 • Jatkuvia erityiskustannuksia

​Toimintakyvyn heikentymisellä ei tarkoiteta työkyvyn heikentymistä. Pelkkä avuntarve esimerkiksi kotitaloustöissä tai asioiden hoidossa ei oikeuta hoitotukeen.

Hoitotukeen eivät vaikuta eläkkeensaajan ja hänen perheensä tulot tai omaisuus. Jos saat saman sairauden tai vamman takia maksettavaa hoitotukea, haittalisää tai vammaistukea vastaavaa etuutta ulkomailta, vammaistuestasi voidaan vähentää toisen etuuden määrä.

Perushoitotuki 78,72 €/kk

Perushoitotuki on tarkoitettu henkilölle, joka tarvitsee vähintään viikoittain apua tai ohjausta ja valvontaa henkilökohtaisissa toiminnoissa (esimerkiksi pukeutuminen, peseytyminen). Jos henkilö tarvitsee apua ainoastaan kotitaloustöissä tai asioiden hoidossa, hoitotukea ei voida myöntää. Sokealla ja liikuntakyvyttömällä on aina oikeus vähintään perushoitotukeen.

Korotettu hoitotuki 171,49 €/kk

Korotettua hoitotukea voi hakea henkilö, joka tarvitsee päivittäin aikaa vievää apua useissa henkilökohtaisissa toiminnoissaan (esimerkiksi syöminen, pukeutuminen, peseytyminen, sosiaalinen vuorovaikutus) tai huomattavissa määrin säännöllistä ohjausta ja valvontaa (esimerkiksi muistuttelu, patistelu tai silmälläpito).

Ylin hoitotuki 362,62 €/kk

Ylin hoitotuki on tarkoitettu henkilölle, joka tarvitsee ympärivuorokautista toisen henkilön hoitoa ja valvontaa eikä pärjää yksin kuin lyhyen aikaa.

 

Tuet tarkistettu ja päivitetty 17.04.2023.

DSC04024

Ota meihin yhteyttä

  Aurio Hoiva Oy

  Soita 045 136 5303 
  Palvelemme arkisin klo 7-22. Tavoitat Lahden ja Orimattilan sairaanhoitajat klo 8-16 näistä numeroista.

  asiakaspalvelu@aurio.fi

  Toimipiste ja postitusosoite
  Niemenkatu 73, 15140 Lahti